100 Jaar Havank


Heen standbeeld of postzegel voor 100 Jaar Havank


De gemeente Leeuwarden is tegen het plaatsen van een standbeeld van de Leeuwarder detectiveschrijver Hendrikus Frederikus van der Kallen, beter bekend als Havank. Ook wil TPG Post geen postzegel uitgeven ter ere van de honderdjarige geboortedag van de bekende schrijver, die volgend jaar gevierd zal worden. Dit tot grote teleurstelling van de commissie 100 Jaar Havank.

Van der Kallen werd op 19 februari 1904 geboren in een woning, nu Oogmode Cocon, aan de Wirdumerdijk in Leeuwarden. Zestig jaar later, op 22 juni 1964, overleed hij in het inmiddels gesloopte hotel Amicitia, nu Halfords. Gedurende enkele decennia van de twintigste eeuw was de Leeuwarder de meest gelezen detectiveschrijver van Nederland. Vorig jaar werd de commissie 100 Jaar Havank opgericht, die de feestelijkheden rond de geboorte- en sterftedag moet voorbereiden. Voorspoedig loopt die voorbereiding echter niet.

“We hebben al verschillende teleurstellingen achter de rug”, zegt commissielid Piet Tiekstra, tevens bestuurslid van de Havankstichting Mateor. “Met de gemeente is uitgebreid gesproken over een standbeeld van Havank, maar wethouder Brok heeft ons laten weten dat hij daar tegen is. Wij wilden het beeld in het centrum van Leeuwarden plaatsen, maar dat zou teveel de ruimtelijke opzet van de nieuwe herinrichting verstoren. Naar ik begreep heeft bij het besluit ook ontwerpbureau B+B uit Amsterdam een vinger in de pap gehad.” Een andere plek in Leeuwarden ziet de commissie niet zitten. “Als dat al zou mogen. Een paar jaar geleden wilden we al een standbeeld plaatsen in het nieuwe Havankpark, maar dat mocht toen ook al niet.”

De commissie onderhandelde verder lange tijd met TPG Post over het uitgeven van een jubileumzegel van Havank. Tiekstra: “Maar dat werd afgeblazen omdat TPG veel van dergelijke verzoeken krijgt. We hadden het wel voor elkaar kunnen krijgen, maar dan hadden we een flinke zak geld mee moeten nemen. Voor jubileumzegels wordt namelijk regelmatig dik betaald. Wel zijn we nu bezig om via de actie ‘Persoonlijke Postzegels’ van TPG om een beperkte oplage zelfontworpen zegels te laten maken.”

Volgens Tiekstra is de commissie erg teleurgesteld in de houding van zowel gemeente als TPG. “Het gaat ons aan het hart dat een groot schrijver als Havank niet de eer krijgt die hem toekomt, wat in feite ook geldt voor andere bekende Leeuwarders als Escher, Slauerhoff en Mata Hari.” Tiekstra wil niet vooruitlopen op hoe het nu verder moet met de festiviteiten rond het Havank-jubileum. In Leeuwarden wordt de schrijver momenteel alleen geëerd met een bronzen reliëf aan de gevel van Cocon en een kunstwerk van De Schaduw, alias C.M. Carlier, de bekendste romanfiguur van Havank, op de zijgevel van McDonald’s.

Datum uitgifte artikel: Woensdag, 3 september 2003