HAVANK

Samenvatting boeken 36 t/m 41


36 - Mysterie op Mallorca - Havank Terpstra

Onze Schaduw reist alleen met de trein naar Barcelona met als doel om samen met de gezellen een vakantie op Mallorca door te brengen als zijn aandacht wordt getrokken door een vrouw die hij ook heeft gezien in het Russisch vliegtuig waarmee hij is terug gekeerd naar Parijs. Met behulp van de Spaanse politie, en met behulp van Don Jaime Miralles y Moro (een hoge politie functionaris uit Madrid) komt hij er achter dat de vrouw zich Elisabeth Nordvanger heet en op een Zweeds paspoort reist. Overigens stond in haar paspoort geen visum voor Rusland en dat is merkwaardig. Aan boord van het schip de "m.s. Mallorca" blijkt zij de vriendin van Don Queso. Dan valt er een man overboord en de Schaduw grist een verrekijker en ziet duidelijk dat de verdrinkende man vreemde verwondingen heeft.


37 - Schaduw Achter Tralies - Havank Terpstra

Jacque en Louise Lapin waren en liefdevol stel en ruim van opvatting, zij verleidden eenzame echtlieden om deze dan zelf te betrappen en de bedrogen andere helft dan om schadeloosheid te vragen. Dit lukte zeker een keer of 6 grandioos en de personen in kwestie betaalden het gevraagde bedrag en gingen uit schaamte niet naar de politie. Totdat een vriend van de Franse minister van justitie spijt kreeg van de betaling en hem zover kreeg om de Sûreté Nationale er op te zetten en de Schaduw naar Berlijn reist. Hij werkt daar samen met rechercheur Rudi Klofat, die hem parkeert in "Hotel am Zoo".


38 - Schaduw aan de Donau - Havank Terpstra

Zingende fonteinen, maanlicht-overgoten renaissancegevels, bonte volkstaferelen, ze vormen het romantische decor voor een Italiaans Avontuur van de Schaduw, dat juist door die contrastrijke entourage des te merkwaardiger en des te boeiender is.


39 - Zes Schaduwen in de Sneeuw - Havank Terpstra

De Schaduw en Uyttenbogaert zijn met hun partner Aranea en Elly in Wenen voor het bezoeken van een internationaal politiecongres. Tijdens een bezoek aan de staatsopera (La Traviata) verveelt de Schaduw zich mateloos maar als hij een jonge Wienerin uit het zigeunerkoor in het blauw ontwaard geniet hij weer. Uyttenbogaert, welke verzot is op "Obsttorte" leest in de plaatselijke krant dat een oude bekende van hem, Jacobus Vedeler, met een grote hoofdwond uit de Donau is gevist en meteen is het congres niet meer interessant en het Prater (groot amusementspark) eigenlijk ook niet. Als ze horen van inspecteur Fruhsommer dat hij bij de staatsopera heeft gewerkt, en mogelijk soms een baard draagt volgens sommige, besluiten ze een bezoek te brengen aan het Wienerinnetje dat Ingrid Wächter heet en in de Gredlerstrasse op nummer 11 woont.


40 - Schaduw's Bedevaart - Havank Terpstra

De Schaduw krijgt een telefoontje uit Lourdes van Veronica, (marquise van Agincourt en vrouw van Percy), haar vriendin Barbara Gubbins en plaats genood, is na het drinken van water uit Lourdes zeer waarschijnlijk overleden aan vergiftiging. De Schaduw vertrekt met toestemming van Silvere naar Lourdes en spreekt daar eerst Percy die hem verteld dat hij haar vriendin niet mocht en dat Veronica de laatste tijd erg nerveus is en slecht eet.Overigens was het Barbara die Veronica overhaalde om naar Lourdes te gaan. Hij neemt zijn intrek in hotel `de Padoue` en maakt ook kennis met de plaatselijk commisaris Courouau die nog niet is overtuigd dat er sprake is van moord.


41 - Gruss Gott, Schaduw - Havank Terpstra

De Schaduw is met Aranea, Bruno Silvère en Manon op vakantie in het Oostenrijkse plaatsje Semmering. In hun hotel hebben ze kennis gemaakt met een alleenstaande heer Walter Evangelist, en ze zagen een keer dat hij bezoek kreeg van een dame. Als de Schaduw bij de kabelbaan aan de voet van de Hirschenkogel staat zie hij de dame naar boven gaan. Even later hoort hij 2x een gil en komt de heer Evangelist dood naar beneden. Hij besluit snel naar het hotel terug te gaan om zijn gezellen in te lichten én om op de kamer van het slachtoffer rond te snuffelen voordat de plaatselijke politie dit kan doen. Hij maakt zich zo zeer verdacht bij de heer Spielmann de kabelbaan bediende "beneden" en aldus bij de politie. De Schaduw en Silvère vinden overigens niets bijzonders, een briefopener met de initialen BR en een stukje papier met een adres.