HAVANK

Samenvatting boeken 42 t/m 47


42 - Schaduw en de Duitse dame - Havank Terpstra

De Schaduw krijgt enkele dagen voor kerstmis oud minister Beauvois aan zijn buro met het verzoek om hem met uiterste discretie te helpen met een erg lastige Duitse dame die hij via een advertentie heeft leren kennen. Echter voordat hij al te veel kan zeggen wordt hij aan de telefoon geroepen en vertrekt hij met spoed naar café Ondine tegen over de Sûreté maar bereikt dit nimmer. Een gele Citroën met daarin een dame in een rode jas en een persoon met rood haar rijden hem midden op de dag mors dood terwijl de Schaduw vanuit zijn kantoor er op staat te kijken.


43 - Schaduw op de Heide - Havank Terpstra

Harro Vance weet Anne-Marie en de Schaduw over te halen een bezoek te brengen aan zijn geboorte streek Friesland alwaar zij kunnen logeren bij Wybe van Croningha. Via zijn tante Caroline, uit Rinsumageest, worden ze uitgenodigd voor de verjaardag van tante Elisabeth (weduwe) en ze gaan naar Drenthe om precies te zijn naar de state "Woldgarde" in Dwingeloo. Hier verblijven naast de tante Elisabeth Ebeling, Jolanda een erg mooie vrouw van in de 30 die teleur is gesteld in de liefde na een affaire met het haar piano leraar, Jonas de bediende en Roelfien het dienstmeisje. In leven was meneer Ebeling graag gezien omdat hij veel deed voor het dorp, hij had zelf een politieagent (Reiding) die mensen verraad had in de oorlog vermoord om zo andere te redden.


44 - Schaduw en de Maagd - Havank Terpstra

Croquebol vindt een agenda en zit hierin van alles instaan o.a. de geboorte datum van een juffrouw Jeanette, zij is een maagd. Op zich niets bijzonders, maar wel de vermelding dat zij over 2 dagen vermoord gaat worden. De agenda in kwestie is van ene Martin Maillot een ex-psychiatrische patiënt die de agenda later op het buro van commissaris Peugeot komt op eisen en zegt dat het slecht het gevolg was van een onschuldig spelletje. De mening van de politie is snel getrokken als er inderdaad op de bewuste datum een vrouw, een maagd, op de juiste plek dood wordt aangetroffen en Louis Peutêtre (koosnaampje Jeanette).


45 - Schaduws Gesloten Boek - Havank Terpstra

Tijdens de 2e wereld oorlog, zijn Bruno Silvère en Manon onder gedoken als huisknecht en kokkin op het platte land. Samen met Jean d'Aubry en zijn vriend Maurice Capron plegen zij o.a. overvallen op distributie centra's waarbij de Schaduw, verkleed als een gezette vrouw de bijnaam madam de Pompadour krijgt. Als op een avond de Schaduw (nog steeds werkzaam bij de Sûreté Nationale) en Lola het cabaret Chez LouLou bezoeken krijgen ze door de eigenaar Jules Finesse problemen (Lola moest tegen haar zin zingen) waarbij zelfs de Duitse SD aan te pas moet komen om de orde te handhaven.


46 - Schaduws Medelijden - Havank Terpstra

De Schaduw en Flora verblijven op Mallorca voor een vakantie bij Harro Vance en Anne-Marie hun villa "Las Golondrinas" Tijdens een bezoek aan het dorpje Alcudia krijgt de Schaduw medelijden met de buschauffeur Oscar Pacheco welke door Dom Jaime gedwongen wordt om aan een reconstructie van de moord op zijn vrouw mee te werken waarbij hij wordt uitgejoeld en bespuugd door zijn dorpsgenoten. Ze komen aan de bouwkeet waar hij 3 huizen aan het bouwen was, en in het eerste huis in de kelder ligt opnieuw een lijk ditmaal van Antonio Valdés de verloofde van Teresa Guas (een zeer pittige tante) zij zouden ook in 1 van de 3 huizen komen te wonen.


47 - Schaduw op het Kerkhof - Havank Terpstra

De Schaduw en Flora brengen de laatste dagen van het jaar door bij Elly en Hans Uyttenbogaert de Amsterdamse hoofdinspecteur. Tijdens een treinreisje vergezeld de Schaduw Uyttenbogaert en schikt wakker als een klein jongetje, Gerritje Bruin uit de Newtonstraat 188, roept dat hij heeft gezien hoe iemand een vrouw doodsloeg op een kerkhof. Ze besluiten om eerst de auto op te halen en ondanks de hevige sneeuwval het plaatsje te bezoeken. Daar wonen postcommandant Van Rossum met zijn vrouw, boer Kolthof en zijn dochter Verone. Samen ontdekken ze het lichaam van een vrouw maar niemand kent haar.