HAVANK

Samenvatting boeken 55 t/m 61


55 - Schots en Schaduw - Havank Terpstra

De Schaduw en Flora besluiten om een vakantie te nemen in Schotland en waar kan dit beter als nabij Loch Ness. Hij maakt daar kennis met o.a. de leraar Bingley die de nodige verhalen ophoest over het monster. Ook ontmoet hij ene professor Bogoljoepski die een onderzoek uitvoert om het monster op te sporen en die hem uitnodigt om eens te komen kijken. De New York Club of Adventures (rijke halfgare die niet weten wat ze met hun geld moeten) heeft een het ander gefinancierd, en met Susie en Sammie, twee getrainde dolfijnen, en een onderzeeër hopen ze het bestaan, of juist niet, aan te tonen van het monster.


56 - Schaduw's Goudmijn - Havank Terpstra

Gabrielle Purpuréne werkzaam op het archief bij de Sûreté Nationale, met een verrukkelijk lichaam maar met een erg lelijk hoofd , vraagt de Schaduw om raad. Zij wil haar vroegere saaie vriend Pierre Hazard inruilen voor de meer ondernemende Joseph Furore journalist die haar mee wil nemen naar het Oostenrijkse Rauris om goud te zoeken in een goudmijn. De Schaduw raad haar dit af maar uiteraard gaat ze toch en na een aantal dagen belt ze huilend op, haar vriend Joseph is verdwenen en vraagt om zijn hulp.


57 - Schaduw en het Moordjaar - Havank Terpstra

Croquebol is 63 jaar geworden maar is er niet echt blij mee omdat statistisch gezien dan veel mensen sterven en daarom neemt hij geen enkel risico meer, geen drank, geen sigaretten etc.. Op zijn feestje verzorgen de Schaduw, Flora, Silvère en Manon de jarige en de gasten die bestaan uit hun postbode Pomain en zijn vrouw Jeannette, Marcel Cardineau eigenaar van zijn stamcafé en geheel onverwachts zijn neef Eugéne Detais die lang geleden naar Amerika is geëmigreerd.


58 - De Zilveren Hazewind - Havank - Sef Passage

De zilveren hazewind is de titel die Havank gaf aan de oorspronkelijke versie van het in 1941 uitgegeven Schaduwverhaal De Cycloop. Aan de hand van een manuscript van Havank, dat dateert uit 1936 en pas onlangs werd ontdekt, reconstrueerde de Havank-kenner J. Passage de oorspronkelijke Cycloop.


59 - Caribisch Complot - Havank Ross

Tomas Ross heeft de oude Havank opgepoetst. Met al weer een nieuwe vriendin en zo'n beetje alle oude vrienden van vroeger. Ross verstaat zijn vak en is soms zelfs Havanker dan Havank. Het duizelt je als lezer van de vele namen en ontwikkelingen en verhalen. Ross haalde de oude speurder helemaal naar onze tijd, compleet met zijn voorliefde voor goed eten, dito wijn en vrouwelijk schoon. Carlier zou nu ongeveer 117 jaar geweest moeten zijn. Maar zo tel je niet bij helden. Die blijven eeuwig jong en plegen zich in ieder geval zelden te houden aan een logisch tijdsverloop.


60 - Het Mysterie Van De Nachtwacht - Havank Ross

Het is een merkwaardig Schaduwiaans avontuur, om niet te zeggen een hóógst merkwaardig avontuur dat de Schaduw later als het Mysterie van de Nachtwacht in zijn roemruchte annalen bijschreef, goudgerand omlijst en als altijd getoonzet op die meeslepende melodie van de Mars van de tinnen soldaatjes. Een avontuur dat de Schaduw, alias Monsieur Charles C.M. Carlier niet alleen vanuit zijn geliefde Provence via de schemerige mergelgrotten van de Limburgse Sint Pietersberg naar donker Amsterdam voert, maar vooral ook van het zonnige eenentwintigste-eeuwse Zuid Frankrijk naar die duistere vijf jaar dat Nederland zuchtte onder de terreur van Hitlers duizendjarig rijk.


61 - De Schaduw Contra de Schorpioen - Havank Ross

Op zoek naar Prins Bernhards achtste dochter. Nadat in de zomer van 2011 werd onthuld dat prins Bernhard een derde buitenechtelijke dochter zou hebben gehad, is nu bekend geworden dat er nog een vierde buitenechtelijke dochter is geïdentificeerd. Niemand minder dan commissaris C.C.M. Carlier, alias de Schaduw, is verantwoordelijk voor deze opzienbarende ontdekking. Hij wist terloops ook de daders te identificeren van de aanslagen die Frankrijk deze zomer in de ban hielden. Een reeks aanslagen zet Frankrijk in vuur en vlam. Wie er achter deze terreurdaden zit kan niemand met zekerheid zeggen, maar er wordt gewezen naar de PPRR, een nieuwe politieke partij die de nazaten van Lodewijk XVI en Marie-Antoinette opnieuw op de troon wil zetten. En met de verkiezingen in aantocht, neemt hun populariteit toe. Maar inspecteur Charles C.M. Carlier, alias de Schaduw, heeft wel andere dingen aan zijn hoofd. De Schaduw verdiept zich namelijk in de mysterieuze verdwijning van een Amerikaan nabij Cassis. Henri Slade was de neef en erfgenaam van de schatrijke Eulalia Pulver, ook wel bekend onder haar artiestennaam Lola Lamour. Slade is op zee verdwenen en waarschijnlijk verdronken, maar zijn lichaam is nooit gevonden. Merkwaardig, hoogst merkwaardig, vooral omdat er die avond ook werd ingebroken in een laboratorium daar niet ver vandaan.


Geen officiële uitgifte. "Biografie HAVANK" in .PDF

Klein stukje uit de biografie van de .PDF
Woensdag 18 februari 2004 - LEEUWARDEN - Eén euro, hooguit twee. Dat kost een 'Havankje' tegenwoordig op de rommelmarkt. Tot afschuw van zijn biograaf Sef Passage is de Leeuwarder auteur Hans van der Kallen (Havank) na zijn dood in 1964 in de vergetelheid geraakt. ‘Door een deel van de literaire elite is hij - geheel ten onrechte - nooit serieus genomen. Morgen is het precies honderd jaar geleden dat Van der Kallen werd geboren.